Felhő megoldások

Ismerd meg a cloud alapú szolgáltatások előnyeit!

Felhő alapú szolgáltatások

A cloud computing - azaz számítási felhő - olyan szolgáltatásokat és rendszereket foglal magába, melyekkel egy vállalkozás a kor kihívásainak megfelelően modern, kollaboratív munka eszközöket érhet el, többek között a jobb rugalmasság, a magasabb rendelkezésre állás és a megosztott informatikai költségek érdekében. Kiemelnénk azt az előnyét is, hogy így csökkenthető a vállalkozások ökológiai lábnyoma is.

Cloud megoldások

A felhőtechnológiák és a cloud alapú megoldások lényege, hogy a világháló infrastruktúráját kihasználva, a rendelkezésre álló információtechnológiai szolgáltatások és erőforrások hatékonyan megoszthatók és a világ bármely pontjáról hozzáférhetők. Ide tartoznak többek közt a felhőben tárolt adatok, különféle kommunikációs platformok, analitika és data-driven megoldások, online office szoftverek, tartalom előállítást és fogyasztást támogató eszközök és így tovább.

A Nirigo csapatánál jól tudjuk, hogy egy mai vállalkozás számára ezek használata versenyképességi előnyt jelent. Ezt az elmúlt években szerzett tapasztalatainknak köszönhetően jelenthetünk ki, ügyfeleink jelentős részét már átvezettük felhő alapú eszközök használatára. A felhő alapú rendszerek esetén olyan előnyőket tudunk felmutatni, mint magasabb rugalmasság, bárhonnan elérhető erőforrások, automatikus adatmentések, távoli munkavégzés, aszinkron kommunikáció, nyomonkövetés és mérés, de kulcsszerepet játszanak a különféle automatizációs lehetőségek is. Ezek megfelelő használatával jelentős az idő-, és költségmegtakarítás érhető el.

Azért is érdemes arra törekedni, hogy felhőalapú szolgáltatásokat használjon egy vállalkozás, mivel az erre a célra kialakított adatközpontoknak kisebb az ökonómiai lábnyoma. Akár 40%-al kevesebb energia fogyasztást is jelenthet összehasonlítva a helyi szerver és tárhely szolgáltatásokhoz képest. Nem csak a vállalati költségek lesznek optimálisak, hanem az erőforrás-felhasználás és az energiahatékonyság is kedvezőbb a bolygónk szempontjából.

Cloud alapú alkalmazás-szolgáltatások

A cloud alapú alkalmazások mögött leginkább egy olyan szolgáltatáscsomagot kell elképzelni, amelyek havidíj alapon hasonló alkalmazásokat biztosítanak, melyek eddig önállóan telepített formában voltak elérhetőek. Ezt a kategóriát szokták SaaS (software as a service) néven is említeni, ahol az előfizetőnek nincs gondja arra nézve, hogy mi kell az adott szolgáltatás fenntartáshoz, üzemeltetéshez.

Ebben a konstrukcióban az ügyfél nem lesz birtokosa az adott IT rendszernek, hanem rendszeres licenc díjat fizet annak használatáért.
A szolgáltató egységes felhasználói élményt nyújt ügyfeleinek, emellett gondoskodik a rendszereinek a folyamatos üzemeltetéséről, frissítéséről és rendelkezésre állásáról. A módszer egyik előnye, hogy a költségek megoszlanak az ügyfelek között, így ez minden résztvevő számára pénzügyi előnyként jelentkezik, valamint magas minőségű szolgáltatások válnak szélesebb kör számára is megfizethetővé. 

Partnereink jellemzően a következő igényeket szokták megfogalmazni:

 • Irodai szoftver csomag, mint például Word, Excel, PowerPoint
 • Közös dokumentum tárhely és fájlmegosztási szolgáltatások
 • Vállalati levelezési és hírlevél szolgáltatások
 • Belső céges kommunikáció, csevegő szolgáltatások, videó konferencia hívások
 • Kollaboratív eszközök, csoportmunka támogatása
 • Mobil eszközök támogatása, multiplatform elérhetőség
 • Alkalmazottak és felhasználók könnyű kezelése
 • Mobile Device Management
 • Analitika és monitoring igények

A fenti igények lefedésére a következő cloud alkalmazásplatformokat szoktuk javasolni

Segítségére tudunk lenni a fenti vállalati cloud platformok kiválasztásában, bevezetésében, konfigurálásában és üzemeltetésében is. Kialakult rutinnal rendelkezünk az ezen rendszerekre történő átállás megkönnyítésében, a meglévő adatok, folyamatok migrálásában, ideértve többek között a levelezési rendszert, fájlkezelést és jogosultságkezelést.

Cloud infrastruktúra megoldások

Meglévő informatikai rendszerek és egyedi fejlesztésű szoftverek is ugyanúgy kihelyezhetőek felhő alapú infrastruktúrára. Ilyen esetben a PaaS (platform as a service) azaz "platform, mint szolgáltatás" vagy a IaaS (infrastructure as a service) azaz "infrastruktúra, mint szolgáltatás" a jó választás. A SaaS (software as a service) megoldással szemben ezeknél a hangsúly elsősorban az erőforrás és karbantartási költségek megosztásán van.

IaaS (infrastructure as a service)

Ebben az esetben elsősorban a hardverrel járó nehézségeket váltja ki a szolgáltatás. Nincs szükség nagy beruházási költségre és nem szükséges aggódni a hardver komponensek állapotán, élettartamán. hardware élettartamán. Lehetőségünk van tetszőleges operációs rendszer megválasztására, és bármilyen szoftver telepítésére melyhez a szolgáltató biztosítja hálózatot, a tárolást, a kiszolgálást és a virtualizációt is.

PaaS (platform as a service)

Ilyenkor a teljes futtató platformot, beleértve az operációs rendszert, a teljes hálózatot, a tárolást, a kiszolgálást és a virtualizációt is a szolgáltatás elfedi. Elegendő csak az alkalmazás fejlesztéssel és telepítéssel foglalkozni.

Privát vállalati cloud infrastruktúra

Van pár olyan eset, amikor már a felhő alapú alkalmazásokat egyáltalán nem érdemes választani és egy saját, vállalati cloud infrastruktúra célratörőbb lehet. Erre általában az alábbi két példát szoktunk felhozni:

 1. Amikor már a vállalati adatok érzékenysége megnő vagy a cég eleve olyan területen helyezkedik, ahol az adatbiztonság kritikus kérdés. Ilyenkor az erősen kiszervezett infrastruktúra olyan kiszolgáltatottságot jelent, ahol a működés komoly üzleti kockázattá válik. Jellemzően az egészségügyi és pénzügyi vállalatoknál merülnek fel ilyen aggályok.
 2. A másik ilyen eset, ha a vállalat felnő és az alkalmazottak száma elér egy olyan pontot, amikor már jobban megéri fenntartani egy saját, célzott cloud infrastruktúrát összehasonlítva az általános cloud alapú alkalmazások használatával. Bár cégenként eltér, hogy hol ez a határ, jellemzően 400-500 fő felett szokott elsőként felmerülni, mint alternatíva.

Olyan környezet kialakítása, amely a publikus felhő adta előnyöket nyújtja, de csak a vállalati domain-en belül érhetőek el. Tovább megemlítendő, hogy a skálázhatóság és a rugalmasság mellett a teljes kontrol a vállalat kezében van. A privát felhők magasabb szintű biztonságot és adatvédelmet nyújthatnak a vállalati tűzfalakon és a belső tárhelyen keresztül annak érdekében, hogy az érzékeny adatok ne legyenek hozzáférhetők harmadik szolgáltatói fél számára.

Hibrid cloud megoldások

A hibrid felhő egy olyan megközelítést takar, ami a privát és a nyilvános felhő előnyeit igyekszik kombinálni. Alapvetően, a nyilvános felhők egyik előnye a könnyű skálázhatóság, amellyel az esetleges adatforglami csúcsok, peak események jól kezelhetőek ideiglenes plusz erőforrás kölcsönzésével. Ugyanennek fizikai megteremtése egy privát felhőben már igen költséges lenne, hiszen az adott igény sokszor csak átmeneti. A hibrid megoldás lényege, hogy a kiugróan jelentkező erőforrásigényeket kiterelik nyilvános felhő alapú környezetbe, míg a vállalat többi adata és szolgáltatása házon belül marad. 

Például egy weboldal, vagy egy web-service esetleges terheléseinek csökkentésére vagy potenciális DDos támadás mérséklésére igénybe lehet venni CDN (content-delivery-network) szolgáltatásokat.

Több szolgáltatás is felkeltette az érdeklődésedet?

Ajánljuk figyelmedbe a digitális transzformáció horizontális csomagunkat, ahol mindegyik kategóriából a vállalkozásodnak legmegfelelőbb szolgáltatásokat kaphatod meg.
TOP