Szoftverfejlesztés

Ismerkedj meg az egyéni szoftverek előnyeivel

Célzott szoftveres megoldások

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az ügyfeleink sokat nyertek azzal, ha megfelelő egyedi és célzott szoftvereket vezettek be a mindennapi gyakorlatba. Ismerkedj meg a szoftverfejlesztési szolgáltatásainkkal és derítsd ki, hogy milyen lehetőségeket állnak előtted!

Szoftverfejlesztés

Egyedi szoftverek kivitelezése

Egy vállalkozás hamar eljuthat arra a pontra, ahol a napi feladatainak ellátásához már nem elegendőek az általánosan hozzáférhető dobozos szoftverek. Ennek jellemzően az első jele, amikor megfogalmazódnak olyan egyedi igények, funkciók, amelyek megkönnyíthetik a munkát, méginkább akár ki is válthatják azt, miközben a meglévő megoldások nem képesek ezt az szükségletet kielégíteni. Ilyen helyzetekre az egyedi szoftverek kivitelezésében tudunk ügyfeleink segítségére lenni, amely magába foglalja a személyre szabott alkalmazások tervezését és fejlesztését vagy meglévő rendszerek kibővítését új modulokkal. Az egyedi fejlesztések előnye, hogy a specifikáció szerinti pontos igényeknek és elvárásoknak megfelelően tud elkészülni, így az teljes mértékben képes lefedni az alkalmazási területeket.

Szoftverfejlesztésnek sok területe van, mi jellemzően a web és mobil alkalmazások és szolgáltatások megalkotásában vagyunk járatosak, emellett az utóbbi években a magasfokú  automatizációs lehetőségekben mélyültünk el. Szakterületünk a PHP, Java, Kotlin, C# és JavaScript nyelvek gyakorlott használata, de nem ijedünk meg ha új dolgot kell elsajátítani. Emellett a rendszermérnöki feladatok során a Linux Bash scriptek írása vagy a Windows Powershell parancsok bűvölése is a napi feladataink része.

Munkáink során agilis szemléletben dolgozunk és az iteratív megközelítésben hiszünk. Tapasztalataink szerint mindkét fél elégedettségét szokta jelenteni, hogy a fejlesztés irányát menet közben is lehet alakítani a változó igényeknek megfelelően. 

var project = {
  agent: 'Nirigo',
  task: 'Coding',
  location: 'Budapest',
  required:['Javascript',
        'HTML5',
        'CSS3'];
}; // TODO: Get a quote

Multiplatform fejlesztés

Határozott elképzelésünk van, hogy mit szeretnénk, de nem tudjuk milyen szoftver platformokat célozzunk be? Mobil alkalmazást szeretnék, de nem tudjuk, hogy iOS vagy Android? Asztali alkalmazásunk csak Windows rendszereken fusson vagy legyen elérhető MacOS-re és Linux-ra is? Esetleg legyen inkább webalkalmazás?

A szoftverplatformok megválasztása mindig is kritikus kérdés volt, mivel a jelenlegi piaci környezet eléggé megosztott. Bár a választás nehéz lehet, sokszor érdemes abból kiindulni, hogy mit akarunk elérni. Az eddigi tapasztalataink alapján az alábbi stratégiák váltak be a piacon:

 • Költséghatékony rapid megjelenés: célja a piac tesztelése, prototípus megjelenítése, annak megértése, hogy mennyire vevők az emberek az ötletünkre. Ki kell választani a témának megfelelő legjövedelmezőbb platformot, amely kevésbé diverzifikált és sok eszköz elérhető. Például egy játék esetén az Android natív alkalmazás Play Store publikációval jobb választás szokott lenni, míg kreativitás és tartalom előállítás témában az iOS alkalmazások gyorsabban lesznek népszerűek.
 • Megjelenés több platformon, de gyorsan: amikor az a cél, hogy gyorsan és széleskörben elérhető legyen alkalmazásod. Ilyen igényekre megoldás lehet a Progressive Web App (PWA) választása.
 • Minőségi megjelenés amennyi platformon csak lehet: az a stratégia, amikor fontos egy brand láthatósága (brand-visibility) és minél több platformon elérhető akarsz lenni. A Spotify a tökéletes példa erre, nekik stratégiai céljuk, hogy minden eszközön elérhetők legyenek, ami hangot tud kiadni magából. Ilyen igényre a több platformos natív alkalmazás fejlesztés az ajánlott.

Sokszor keverik a cross-platform megoldásokat a multiplatform fejlesztésekkel. A cross-platform megoldások használata az egyetlen közös programozási nyelv és keretrendszer használatát jelenti, melyből előáll a platformnak megfelelő változat. Ezek sokszor nem optimális és megfelelő minőségű eredményt hoznak és gyakran plusz hiba forrást jelent a platformok saját hibái mellett.

Natív mobilalkalmazás fejlesztés

Hiszünk abban, hogy egy natív alkalmazással - legyen az mobil, tablet, okosóra vagy okos TV - sokkal többet lehet elérni, mint egy cross-platform megoldással. Egy natív Android vagy iOS alkalmazás amellett, hogy jobb teljesítménnyel fut az intuitív felületével sokkal jobb UI és UX minőséget is szokott eredményezni, amely versenyelőnyt jelent a konkurenciákkal szemben. 

A munkák része az ügyfeleink teljes támogatása, ami nem csak a piaci megjelenésig szól. Eddigi tapasztalatok szerint, hogy ha egy szoftver már kész a rajtra, akkor jól szokott jönni a Play Store, App Store vagy Microsoft Store publikációkban szerzett tapasztalatunk. A szoftverek utókövetése és monitorozása is a projektjeink része, így szoktuk tanácsolni crash-report és analitikai eszközök megválasztására és használatára.

PWA - Progresszív webalkalmazás fejlesztés

Vannak olyan helyzetek - legyen az akár üzleti vagy megjelenési stratégia - amikor kimondottan jobb multiplatform eszközhöz nyúlni. Ilyen esetben mi a progresszív webalkalmazásokban (Progressive Web App; PWA) látjuk a jövőt, amelyek natív élményt nyújtanak, a modern webalkalmazás elérés mellett. A PWA lényege, hogy webes technológiákat felhasználva (HTML, JS, CSS) nem csak weboldalként jeleníthető meg, hanem telepíthető alkalmazásként is egyaránt tud viselkedni. Emellett pedig az egyes alkalmazás áruházakban, mint Play Store, App Store vagy Microsoft Store is szabadon publikálható, továbbra is kihasználva azok monetizálási lehetőségeit. Egy PWA alkalmazás pedig nem csak mobil alkalmazást jelent, hanem asztali alkalmazásként is kihelyezhető Windows, Linux, MacOS és ChromeOS egyaránt.

Prototípus fejlesztés

Prototípus fejlesztésre jellemzően kutatás-fejlesztés részeként szokott igény lenni, amely még a piaci bevezetés és terjesztés előtti verziót szokta jelenteni. Célja egy elsőverziós élesben is kipróbálható és demózható szoftver megoldás létrehozása. A legfontosabb eredménye az elképzelések és ötletek validálása, a kutatás eredményének alátámasztása, illetve első benyomások felmérése, mint például az adott szoftver használhatósága, felhasználói élmény és ideérthetjük a gyerekbetegségek felismerését is. Iteratív fejlesztés esetén prototípusból rendszeres időközönként készülhet újabb verzió, amiken keresztül az ügyfél nyomon követheti a fejlesztés állapotát, esetlegesen módosítási ötletekkel, javaslatokkal állhat elő.

Folyamatautomatizálás

A folyamatautomatizálás a digitális transzformáció egyik legfontosabb lépése. Vállalkozások digitális térbe helyezése (például szoftverek, online eszközök, digitális aláírások, mobil alkalmazások használata) csak az első lépés szokott lenni. Az üzleti előny akkor jelentkezik igazán, amikor az üzleti folyamatokat automatizáljuk, folyamattámogató szoftverek fejlesztése és bevezetése történik meg és ezáltal a megszokott adminisztrációs terhek csökkenek, valamint az üzletmenet sokkal terhelhetőbb és skálázhatóbb lesz. A folyamatautomatizáláshoz meg kell értenünk az üzleti lépéseket, az információk áramlását (például a létrejövő adatok, dokumentumok, kommunikációs csatornák, stb...) és a velük járó kötelezettségeket, amely alapján javaslatokat teszünk arra, hogyan és miként lehet ezeket automatizáltan és akár azokat külső emberi beavatkozás nélkül elvégezni és fenntartani.

Az automatizálással kapcsolatos cél minden esetben a hatékonyság növelése és a költségek csökkentése. Különösen akkor szükséges amikor a feladatokkal kapcsolatos adminisztratív és egyéb járulékos munkák arányaiban meghaladják a valós feladatokét, esetleg olyan monoton, állandóan ismétlődő tevékenységek esetében, melyek feleslegesen emberi erőforrásokat vonnak el a produktív tevékenyégek elől. Sok esetben érdemes hátralépni kettőt és átgondolni a jelenlegi vagy a leendő működés létjogosultságát. Vannak kötelezettségből eredő adminisztrációs terhek és vannak a saját működéshez szükséges feladatok. Jellemzően az első esetben korlátozottabb a mozgástér, például formai megfelelések miatt, addig a saját adminisztráció esetén sokkal több realizálási lehetőség szokott lenni. 

Több szolgáltatás is felkeltette az érdeklődésedet?

Ajánljuk figyelmedbe a digitális transzformáció horizontális csomagunkat, ahol mindegyik kategóriából a vállalkozásodnak legmegfelelőbb szolgáltatásokat kaphatod meg.
TOP